TUŞBA DA KARDEŞLİK SOFRASINA YOĞUN İLGİ

Tuşba Belediyesi tarafından organize edilen Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrasına Van’da çok büyük ilgi.

Tuşba Belediyesi’nin kurulduğu 2014 yılından beri gelenekselleştirdiği Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrası 2017 Ramazan’ında da kardeşlik ve manevi havası ile tüm Mahallelerde Ramazanın ruhuna uygun olarak binlerce Vanlının çok yoğun ilgisine mazhar olmaktadır. 2016 Yılı Ramazanın da Başbakanımız sayın Binali Yıldırım ve pekçok Bakanımızın ağırladığı iftarda 18 bin kişiye iftar verirken, 2015 Ramazanında da dönemin Başbakanı sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı iftarda da 15 bin kişinin katılımı sağlanmıştı. Ramazanın 15’nci gününe de merkez on Mahallede 60 bin kişiye ulaştı. Bazı günler aynı anda 3 farklı mahallede Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrasına Van’da 3 yıldır çok yoğun ilgi görmektedir. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce Abdurrahman Gazi Mahallesi AFAD İl Müdürlüğü yanına kurulan kardeşlik sofrası sabit olup diğer on Mahallede iftar sofraları kurarak herkesimden halka ulaşmıştır. İstasyon Mahallesi, Şemsibey Mahallesi, Sıhke TOKİ, Akköprü Mahallesi, Seyrantepe Mahallesi, Altıntepe Mahallesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesinde verilen  iftar sofraları vatandaşların yoğun ilgisi ile dolup taşıyor. Kalan 15 Ramazan süresince de kalan diğer mahallerde de ve özellikle iftar çadırlarına gelemeyen halkımızın da bizzat evlerine sefer taslarıyla götürülen iftarlar ile en az 60 bin insana ulaşarak toplamda 120 bini aşkın insanımıza ulaşmayı hedeflemektedir.

Ramazan ayı boyunca tüm mahallelerde kurulması hedeflenen iftar çadırlarında; geleneksel ramazan coşkusu Kur-anî Kerim tilaveti, Dini sohbetler, çocuklara yönelik teravih namazı sonrası Tiyatro gösterimleri, Hacivat Karagöz, Çocuklara eğlenceli figürlerle yüz boyama, İlahi gurupları ve Ney dinletisi de yapılmaktadır.

‘Halkın büyük katılımı ile hizmet sunan Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik sofrası hakkında bilgi veren Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe; “Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan kardeşlik soframız vesilesi ile her gün yaklaşık 4 bin kişiye 4 çeşit sıcak yemek sunuyoruz. İftar öncesi, İlahiler, Şiir dinletileri, Kur’an-ı Kerim ve tefsirlerinin okunması ve akabinde külli dualar ile ezan okunduktan sonra halkın teravih namazından sonra Ramazan’ın ruhuna uygun programlarla halkımız tarafından memnuniyetle karşılanıyoruz” dedi. Kurdukları çadırlara gelenlerin ekserisi maddi durumu iyi olmayan insanlar olduğunu belirten Başkan Özgökçe; “Ramazan duygusunu doya doya yaşamak isteyen tüm vatandaşlarımız iftar çadırlarımıza gelmekte ayrıca gerek sağlık koşulları gerekse başka nedenlerden dolayı iftar çadırlarımıza gelemeyen yaklaşık 600 aileye ise hergün sefer tasları ile iftar ve sahurda sıcak yemek bırakıldığını vurguladı. ‘Şehr-i Tuşba’da Şehr-i Ramazan’ kardeşlik sofrası kapsamının bu yıl değiştirdiğini ifade eden Başkan Özgökçe; “Bu yıl gerçekten çok güzel bir ramazan yaşıyoruz.  Maşallah iftar sofralarımız her akşam dolup taşıyor. Bu ramazan iftar sofralarımızın kapsamını değiştirerek her mahallede iftar sofraları kurmaya karar verdik. Abdurrahman Gazi Mahallesi AFAD İl Müdürlüğü yanına kurduğumuz sabit iftar soframızın yanı sıra İstasyon Mahallesi, Şemsibey Mahallesi, Seyrantepe Mahallesi, Altıntepe Mahallesi, Akköprü Mahallesi Sıhke TOKİ ve Bardakçı Mahallesi Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile devam ettik. Rabbimize hamdolsun bu güzel günlerde bu coşkulu Ramazan-ı şerifteki savm (oruç), İslâmiyetin erkân-ı hamsesinin birincilerindendir. Hem şeâir-i İslâmiyenin âzamlarındandır. Oruç ve Namaz İslamı direkt anımsatan en büyük İslam şeairlerindendir. Bunlar gibi ezan, minare, besmele, selam da İslamın büyük şeairlerindendir, Yani şeair-i İslamiyenin azamlarındandır. Ve bu şeairler tebliğ vazifesi görmesi hasebiyle de dikkat çekicidir. Yurt dışından gelen turistlere ve ekranlarda Türkiye’yi takip eden müslüman olmayanlar için İslamı gösterecek en önemli şiarımız olduğu için asla israf etmeden, fakir ve fukaraya ulaşarak dertlerine deva olmaya çalışıyoruz. Ayrıca yetimler ve kimsesizler ile başta Suriyeli ve yurt dışında gelen göçmenler ile tüm vatandaşlarımızla birlikte huzurlu ve bereketli bir Ramazan yaşıyoruz. Mahalle iftarlarımız Ramazanın son gününe kadar aralıksız sürecek’’ ifadelerini kullandı.