2024 Aralık Ayı Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Komisyon Raporu 22 Ocak 2025, 08:56
Tuşba belediyesi
Kent ekonomisi ve meslek odaları komisyonu
Belediye meclisinin 4.12.2024 tarih ve 345 sayılı kararı ile kent ekonomisi ve meslek odaları komisyona havale edilen; İlçemiz sınırları içinde yerleşim alanlarına yakın bulunan Beton Santralleri, Briket imalathaneleri, kaba Yapı ( kum, Çakıl, çimento ) gibi malzemelerin satışı yapılan yerlerin, Ayrıca merkez mahallelerde bulunan Çiftlik ve Ahırların; Kent Estetiği, İnsan ve Çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması ve bu işletmenlerin Kent dışına taşınması hususunda çözüm odaklı çalışma yapılması ile ilgili, komisyonumuzca yapılan çalışmalar
İlgili müdürlükler ile yapılan görüşmede ve çalışmalarda:
Zabıta müdürlüğümüzle birlikte yapılan çalışmalarda ilçemizde,
5 adet ruhsatlı beton santrali,
65 adet ruhsatsız biket imalathaneleri,
10 adet ruhsatlı 290 adet ruhsatsız marangoz İmalathanesi,
14 ruhsatlı 42 ruhsatsız inşaat malzemeleri deposu bulunmaktadır.
İlçemizde bulunan beton santrallerinin İmar planları incelendiğinde konut dışı kentsel çalışma alanları KDKÇA kaldıkları tespit edilmiştir. KDKÇA alanlarında yapılabilecek faaliyetler bu şekilde belirtilmiştir.
Bu alanlarda iş merkezleri, yönetim binaları, Banka, finans kurumları, ofis- büro, Çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler ile lokanta, restoran, Gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, sağlık kabini ve Muayenehane, gibi ticaret ve hizmetlere ilişkin yapılar yapılabilir.
Beton santralleri için inceleme yapıldığında ilgili belediyeleri incelediğimizde şehirden uzakta belirlenmiş olduğu uygun bir alanda faaliyete uygun imar planları çıkararak yapı ruhsatı ve iş yeri açma çalıştırma ruhsatları verebilmiştir.
İlçemiz sınırlarında yerleşim yerleri içerisinde bulunan beton santralleri, plastik fabrikası, inşaat malzemeleri, ( kum, çimento, kireç depolama )ve benzeri tesisler Tozuma , Su kirliliği, gürültü gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden bir çok problemlere yol açmaktadır. Bu problemlerin önüne geçmek adına 2872 soylu Çevre kanunu uyarınca caydırıcı cezaları bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün devreye girmesi gereklilik arz etmektedir.
İlçemiz merkezinde büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere toplamda yaklaşık olarak 210 tane hayvan ahiri bulunmaktadır.
İl umumi Hıfzıssıhha Kanunu Madde 246 20.000’den fazla nüfusu olan şehirlerde umumi caddelerde veya belediyelerce tayin edilecek mıntıkalar içinde hayvan ahırı bulundurulması yasaktır. Bu madde kapsamında ilçemiz Abdurrahman gazi, Akköprü, Altıntepe, İstasyon, Beyüzümü, Seyrantepe, Şemsibey, İskele,Bardakçı ve Kalecik mahallelerinde hayvancılık faaliyetinin yasak olduğu aşikardır.
Hayvancılık faaliyeti sonucu oluşan gübre atığı gelişigüzel çevreye atılmakta ve bu durum toprak kirliliği, su kirliliği, koku ve haşere üremesi gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden birtakım problemlere yol açmaktadır. Konu ile ilgili belediyemize yazılı ve sözlü çok sayıda şikâyet gelmektedir. Tek geçim kaynağı hayvancılık faaliyeti olan ahır sahipleri için acilen organize hayvancılık bölgesi projesinin hayata geçilmesi gerekmektedir.
Yoksa bu problem kanayan bir yara olarak devam edecektir.
İlçemiz sınırları içerisinde bu meskun mahallelerde bitişik Nizam’da ve civarda faaliyet gösteren beton santralleri, mermerciler , Briketiler, Karoserciler, marangozlar, kaba malzeme (kum, çimento, çakıl v.b) depolama ve satış yerleri tozuma, çevresel gürültü, atıksu, hava kirliliği, toprak kirliliği gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden bir çok problemlere yol açmaktadır.
Halk sağlığını olumsuz etkileyen gürültünün insanlar üzerinde etkileri baş ağrısı, yaşam kalitesinde düşme, psikolojik problemlerdir.
Tozuma ise özellikle astım ve KOAH hastalarının hastalarında hastalığın seyrini arttırıcı problemlere yol açmaktadır. Mermer tozuna uzun süreler maruz kalınması sonucu çeşitli akciğer hastalıkları baş göstermektedir.
Marangoz işletmelerinde ahşapların verniklenmesi sunucu ise kanserojen partiküller havaya karışarak hava kirliliği ve solunum sistemi rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.
Kanunlarımızda da belirtildiği gibi sanayi tesisleri yapılırken çevre, toz, duman, gürültü gibi etkileri yüksek olan tesislerin nerelere kurulabileceği açıkça belirtilmiştir.
Bu santraller mahallelerin içine, site yakınlarına kurulamaz! Kanunda yerleşim yerlerine uzak olmaları denmektedir.
Yukarıda ismi belirttiğimiz faaliyetlerin bir çok sebepten dolayı faaliyetlerini çevre ve insan sağlığına olumsuz etkinin ortada kaldırılması için şehir merkezinden uzağa taşınması elzem bir durumdur. Komisyon çalışmalarımız tamamlanmamıştır. Çalışmalarımızın devamını meclis olurlarına sunarız.
Komisyon başkanı Üye Üye
Leyla Çelik Barış Oflas Nevzat Orman
Üye Üye
Tuncer Sağınç Muzaffer Baştürk