TUŞBA TARİHÇE 22 Ekim 2024, 14:12
Urartuların başkenti olan Van'ın, o çağdaki ismi “TUŞBA” olarak bilinmektedir. Van'ın tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Van Kalesinin 6 km güneyinde bulunan Tili Tepe ve Van Gölü'nün kuzeyindeki Ernis Mezarlıkları'nda yapılan kazılarda Kalkolitik, Bronz ve Demir devrine ait kültürel buluntulara rastlanmıştır. Şehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis’dir. Bu bölgeye önce Huriler yerleşmişlerdir. Sonra Urartular Medler, Persler, Makedonyalılar, Büyük İskender, Partlar, Sasaniler ve Bizans hâkim olmuştur. M.S. 675 yılında Müslümanlar bu bölgeyi fethetmiş, daha sonra bölge yine Bizanslılara, bunları yenen Selçuklulara ve sonra da İlhanlılara, Celahiroğullarına, Karakoyunlara, Akkoyunlara ve Safevilere yurt olmuştur.
Hurrilerin M.Ö. 2000'lerden itibaren Van Gölü'nden başlayarak Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerlere kadar uzanan bir bölgeye hâkim oldukları görülür. M.Ö. XIL. yüzyılda Hurri-Mitani siyasi yapının merkezi otoritesi zayıflamış ve beyliklere bölünmüştür. Asur Kralları bu küçük beylikleri hâkimiyetleri altına almaya çalışmış ve bu sırada Van Gölü çevresinde Batı İran’a kadar olan bölgeye Nairi ve Urartu ülkeleri ile Asurlar arasında mücadeleler başlamıştır. Urartular ile Asurların mücadelesi IX. yüzyılın ortalarına kadar sürmüş, Asurlar bu dağlık ve zor arazi şartlarına sahip bölgeyi egemenlik altında tutmuşlardır.
Nüfus bakımından Van’ın en büyük üçüncü ilçesi unvanını alan Tuşba aynı zamanda Van’ın eski adıdır. Yüzölçümü 1427 Kilometre karedir.
Kuzeyde Muradiye ilçesi, batıda Van Gölü, doğuda İpekyolu ilçesi ve Erçek Gölü ile komşudur. İklim rakımı 1726 metre olan ilçemizde karasal iklim hakimdir. Yazlar az yağışlı ve serin, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer.