Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri yoğun katılımla sürüyor 22 Haziran 2026, 13:58
Bu yıl ilk kez düzenlenen Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri, üçüncü gününde de yoğun katılım ve zengin programıyla devam etti. Tuşba Belediyesi öncülüğünde, Kurdîwar ve Yew-Kurd iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte paneller, söyleşiler, imza etkinlikleri ve şiir dinletileri kitapseverlerle buluştu.
Etkinliğe DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, DBP Van İl Eşbaşkanları Gönül Uzunay ve Cemal Demir, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Tuşba Belediyesi Eşbaşkanları Hanım Akkoş ve Ümit Keser, meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Günün ilk panelinde Heval Dilbahar, “Özgürlük Mücadelesinde Aydının Rolü” başlıklı sunumuyla katılımcılarla buluştu. Dilbahar, aydınların toplumsal dönüşüm süreçlerindeki sorumlulukları ve mücadele içindeki konumlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Panelin ardından, DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Figen Yüksekdağ’ın cezaevinde kaleme aldığı kitapları okurlar için imzaladı.
Dersim direnişinin edebiyattaki izleri ele alındı
Günün ikinci panelinde ise yazar Metin Aktaş, “Dersim Direnişinin Edebiyata Yansıması” başlıklı panelde konuştu. Aktaş, tarihsel hafızanın edebiyat aracılığıyla korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Eşbaşkan Zeydan: Kültürümüze ve edebiyatımıza sahip çıkmalıyız
Etkinlikte konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, halkların kendi dili, kültürü ve edebiyatına sahip çıkmasının önemine vurgu yaptı. Zeydan, geçmiş deneyimlerden ders çıkararak bugünlere gelindiğini belirterek, “Kendi edebiyatına, kültürüne ve diline sahip çıkan, geçmişten dersler çıkaran ve bunu büyüten bir noktaya da aslında bu aydınlanma sayesinde geldik. Elbette bunu daha da büyütmek gerekir. Bütün yapılarımızda komünal bir anlayışla hem tarihimizi bilerek, ondan dersler çıkararak çocuklarımıza onurlu bir gelecek yaratmalı hem de kültürümüze, sanatımıza ve edebiyatımıza sahip çıkarak bunları daha da büyütmeliyiz,” dedi.
Zeydan, kültürel ve edebi çalışmaların toplumsal hafızanın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir rol üstlendiğini de ifade etti.
Program, Şadiye Manap ve Leyla Saraç’ın sahne aldığı şiir dinletisiyle sona erdi. Etkinliğe katılan yazar ve panelistler, Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri’nin kültürel yaşam açısından önemli bir buluşma zemini oluşturduğunu belirterek organizasyonun daha kapsamlı biçimde sürdürülmesi temennisinde bulundu.
Kitapseverler ise yazarlarla bir araya gelme fırsatı sunan etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. İlk kez düzenlenen Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri, yarın gerçekleştirilecek programların ardından sona erecek.
DIĞER HABERLER
-
Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri sona erdi
22 Haziran 2026, 14:43 -
Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri yoğun katılımla sürüyor
22 Haziran 2026, 13:58 -
Tuşba Edebiyat ve Kitap Günleri ikinci gününde de devam etti
22 Haziran 2026, 13:51 -
Tuşba Belediyesi ‘Edebiyat ve Kitap Günleri’ başladı
18 Haziran 2026, 16:52 -
Eşbaşkan Keser: ‘Halkla birlikte yönetimi esas alıyoruz’
15 Haziran 2026, 13:02 -
Hilberî Kadın Emeği Festivali sona erdi
15 Haziran 2026, 09:23 -
Hilberî Kadın Emeği Festivali başladı
15 Haziran 2026, 09:13 -
Tuşba Belediyesi Edebiyat ve Kitap Günleri: 40 yayınevi Van'da buluşuyor
11 Haziran 2026, 15:42 -
Şemsibey’de halk istedi çevreye zarar veren iki ahır yıkıldı
10 Haziran 2026, 16:23 -
Eski Van Evleri’nde çimler biçildi alan düzenlendi
09 Haziran 2026, 13:05

















