Tuşba Belediyesi’nden Dünya Çevre Günü’nde “Ekokırım” tepkisi: 'Halkın zehirlenmesine geçit vermeyeceğiz' 05 Haziran 2026, 16:20
Tuşba Belediyesi Çevre Sağlık ile Ekoloji Komisyonu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Beyüzümü Mahallesi’nde bulunan Entegre Katı Atık Tesisi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Komisyon adına açıklamayı okuyan Belediye Meclis Üyesi Rabia Çakır, bölgede yaşanan çevresel tahribata ve halk sağlığını tehdit eden uygulamalara dikkat çekerek yetkilileri acil göreve çağırdı.
Anayasa’nın 56. maddesinde yer alan “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” ilkesine vurgu yapan Çakır, yerel yönetim temsilcileri olarak doğayı ve halk sağlığını koruma sorumluluğuyla hareket ettiklerini ifade etti.
'Eski çöp alanı pimi çekilmiş bomba gibi'
Açıklamada, Beyüzümü Mahallesi’ndeki Entegre Katı Atık Tesisi’nin geri dönüşüm açısından önemli bir işlev gördüğü, ancak geçmişte vahşi depolama alanı olarak kullanılan ve bugün kapatılmış olan eski çöp sahasının ciddi bir risk oluşturduğu belirtildi.
Rehabilitasyon ve güvenlik önlemlerinin yetersizliği nedeniyle alanın kontrolsüz bir bölgeye dönüştüğünü ifade eden Rabia Çakır, şu değerlendirmede bulundu: "Alana kontrolsüzce dökülen tarihi geçmiş gıdalar sokak hayvanlarını ve kuşları bölgeye çekiyor. Bu hayvanların taşıyabileceği mikrobiyal kirlilik, yaşam alanlarımız için ciddi bir halk sağlığı riski oluşturuyor. Ayrıca mevzuata uygun üst sızdırmazlık ve gaz kontrolü yapılmadığı için zehirli sızıntı suları toprağa ve yeraltı sularına karışarak yerleşim alanlarına kadar ulaşıyor.”
Çakır, özellikle yoğun yağışlarla birlikte artan bu sızıntı sularının Sıhke Göleti’ne ulaşma riski bulunduğunu ve bunun gölette kitlesel balık ölümlerine yol açabileceğini vurguladı.
Taş ocakları ve kömür madenleri bölgeyi tehdit ediyor
Açıklamada yalnızca çöp sahası değil, ilçedeki taş ocakları ve Gürpınar ilçesindeki kömür madenciliğinin yarattığı çevresel tahribat da gündeme getirildi. Açıklamada, bölgede faaliyet gösteren taş ocaklarında yasal zorunluluk olan kapalı konveyör bant ve sulu toz indirgeme sistemlerinin çalıştırılmadığı, oluşan toz bulutlarının tarım alanlarına zarar verdiği ve halk sağlığını tehdit ettiği ifade edildi.
Ayrıca Gürpınar’da yürütülen madencilik faaliyetleri sırasında dere yatağının yönünün değiştirildiği, atık havuzlarında sızıntı olduğu ve kömür tozları nedeniyle Kuşdağı Mahallesi’nde arıcılık ile Norduz koyunculuğunun ciddi şekilde zarar gördüğü de belirtildi.
Komisyonlardan üç acil çağrı
Komisyon üyeleri, yaşanan ekolojik krizin önlenmesi için Beyüzümü’ndeki eski vahşi depolama alanının tamamen kapatılarak üst sızdırmazlığının sağlanması, gaz ve sızıntı sularının izole sistemlerle bertaraf edilmesi. İlçedeki taş ocaklarında yasal zorunluluk olan toz kontrol sistemlerinin derhal devreye alınması ve denetim sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması. Gürpınar’daki kömür madeni faaliyetlerinin durdurulması, çevre izinleri ve ruhsatların yeniden incelenmesi taleplerini dile getirdi.
Açıklamanın sonunda kamu kurumları göreve davet edilerek şu mesaj verildi: "Çiftçimizin, emekçimizin ve halkımızın temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı çevreye erişim hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu ekolojik tahribatın hem hukuki hem toplumsal takipçisi olacağız.”
DIĞER HABERLER
-
Tuşba Belediyesi’nden Samancılar Sitesi’ne stabilize yol desteği
17 Eylül 2026, 16:30 -
BİK Heyetinden Tuşba Belediyesi’ne ziyaret
17 Eylül 2026, 15:59 -
Eşbaşkanlar Derebey Mahallesi’nde kilitli parke taşı çalışmalarını inceledi
16 Eylül 2026, 16:54 -
Tuşba Belediyesi çalışanlarına uygulamalı psikolojik ilk yardım eğitimi
16 Eylül 2026, 13:35 -
Tuşba Belediyesi Akköprü Mahallesi’nde de asfalt çalışmasına başladı
15 Eylül 2026, 15:15 -
Mavi Bayraklı Halk Plajı’nda sezon sonu çalışmaları
15 Eylül 2026, 11:37 -
Mavi Bayraklı Halk Plajı’nda 2026 Sezonu Sona Eriyor
14 Eylül 2026, 16:38 -
Derebey Mahallesi’nde kiilitli parke taşı çalışmaları başladı
14 Eylül 2026, 13:33 -
Tuşba Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantıları tamamlandı
11 Eylül 2026, 12:39 -
Beyüzümü Mahallesi’nde asfalt çalışmaları kesintisiz sürüyor
09 Eylül 2026, 15:44





