Tuşba Belediyesi Meclisi Rojin Kabaiş’i Andı, Ekim Ayı Toplantıları Tamamlandı 20 Ekim 2025, 11:41

Tuşba Belediyesi Ekim ayı meclis toplantılarının son birleşimi, Tuşba Meclis Salonu'nda Eşbaşkan Hanım Akkoş başkanlığında gerçekleştirildi.
Tuşba Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantılarının son birleşiminde, geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Rojin Kabaiş anıldı; sinevizyon gösterimi yapıldı ve Ece Deniz’in Rojin için kaleme aldığı yazı Meclis Başkan Vekili Rabia Çakır tarafından okundu. Anma etkinliği sırasında kadınlar, adalet ve anma töreninin bir parçası olarak Rojin için getirdikleri çakıl taşlarını suya attı.
'Suçlular Cezasını Alsın'
Rabia Çakır, okunan yazıdan alıntılar yaparak Rojin’in 21 yaşında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü birinci sınıf öğrencisi olduğunu, ailesinin eğitimini desteklediğini hatırlattı. Çakır, yazıdan aktardığı bölümlerde “Rojin Kabaiş. Türkiye bu ismi bir yıl önce öğrenmek zorunda kaldı. Tıpkı adını öğrenmek zorunda kaldığımız diğer kadınlar ve kız çocukları gibi. Suda boğularak öldüğü söylendi. Nizamettin Kabaiş’i kızının intihar ettiğine inandırmaya çalıştılar. Yani muhtemelen öyle olmuştu, onlara göre. Kimdir onlar, inanın bilmiyorum. Ama bu ısrar çok garip değil mi? 21 yaşında bir kadın bir üniversite yurdundan çıkıp şüpheli şekilde ölmemiş gibi. Gibisi fazla, keşke ölmemiş olsaydı. Hayatta ve bugün 22 yaşında olsaydı. Rojin Kürtçede günden güneşten türeyen bir ad, güneş gibi demek. Şimdi Rojin karanlıkta, ama ben istiyorum ki adının hakkını biz verelim, güneş gibi doğalım. Bu ölüm aydınlansın, o iki kişi kim öğrenelim, aklanan aklansın, suçlular cezasını alsın," ifadelerini paylaştı.
'Adalet Aramaya Devam Edeceğiz'
Eşbaşkan Hanım Akkoş ise konuşmasında, Rojin’in adının ailesinin dilinde ve kendi dilinde sorulan “Çi bi serê Rojînê hat?” — “Rojin’in başına ne geldi?” — sorusunun önemine vurgu yaptı. Eşbaşkan Akkoş, bir yıl geçmesine rağmen iki erkeğe ait DNA'ya ulaşıldığı halde olayın kapatılmak istendiğini, faillerin gizlenmeye çalışıldığını belirterek, “Biz kadınlar; başka Rojinler ölmesin, öldürülmesin diye ‘Rojin nerede?’ diye sormaya ve Rojin için adalet aramaya devam edeceğiz,” dedi.
Gündem maddelerine geçilen toplantıda 2026 yılı bütçe görüşmeleri ele alındı. Bütçe, Meclis’te oy birliği ile kabul edilerek toplantı süreci tamamlandı.
Meclis, bir sonraki toplantısını 03 Kasım saat 09.00'da yapmak üzere sona erdi.
DIĞER HABERLER
-
Tuşba Belediyesi Meclisi Rojin Kabaiş’i Andı, Ekim Ayı Toplantıları Tamamlandı
20 Ekim 2025, 11:41 -
Akköprü Mahallesi’nde Kilitli Parke Taşı Çalışmaları Devam Ediyor
18 Ekim 2025, 15:03 -
Tuşba Belediyesi Ekim Ayı Meclisinde Huzur Hakkı Önergesi
17 Ekim 2025, 14:46 -
Tuşba’da Yapı Denetimleri Devam Ediyor
17 Ekim 2025, 11:16 -
Hıdır Mahallesi Sahasına Yeni Aydınlatma Sistemi Kuruluyor
17 Ekim 2025, 09:07 -
Kalecik Mahallesi’nde Altyapı Güçlendirilerek Yol Çalışması Gerçekleştirildi
15 Ekim 2025, 10:53 -
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Şedal ve Zeydan Tuşba Meclisi’ne Katıldı
14 Ekim 2025, 11:52 -
“Zamanın İzi” Sergisi Tuşba’da Sanatseverlerle Buluştu
13 Ekim 2025, 16:00 -
Seyrantepe Mahallesi’nde İki Aile Arasında Barış Sağlandı
10 Ekim 2025, 19:10 -
Eşbaşkan Akkoş ve Meclis Üyeleri Birimleri Ziyaret Etti
10 Ekim 2025, 16:04