‘TARİHİ VAN EVLERİ' TURİZM MERKEZİ OLACAK'

Tuşba Belediyesi tarafından Kalecik Mahallesinde 20 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen dört adet Van evi turizm amaçlı kullanılacak.

Tuşba Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve yöresel ürünlerin sergileneceği Tarihi Van Evleri, yapımında sona gelindi.

Van’ın cazibe merkezleri arasında bulunan tarihi Van Evleri ihtişamlı bir konuma sahip olan kalecik mahallesinde seyir terası özeliğine sahip. Tuşba Belediyesi’nce,  Van Evleri’nin tanıtılması ve turizm amacıyla, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından da desteklenen proje çalışması başlatıldı.

Bu kapsamda Kalecik TOKİ mevkisindeki 20 bin metrekarelik alanda Cevdet Paşa, Hüsrev Paşa, Mehmet Emin Paşa ve Ali Paşa adı verilen dört örnek Tarihi Van Evi ile amfitiyatro ve Van kahvaltısının sunulacağı taş kafeterya inşa edildi. Van evlerinde yöresel ürünlerin yanı sıra Van kilimi ve savatlı gümüş gibi kentin kültürel değerleri de sergilenecek.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, evlerin yapıldığı bölgenin seyir terası özelliğinde, yeni bir cazibe merkezi olacağını söyledi. Van'ın geçmişten gelen kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini belirten Başkan Özgökçe, evlere, Van'a hizmet etmiş dört önemli kişinin ismini verdiklerini kaydetti. Başkan Özgökçe, Tarihi Van Evlerinin turistler için çekim merkezi oluşturacağına inancını dile getirdi.

BEŞ DİLDE TANITIM YAPILACAK

Bu evlerin Urartu medeniyetindeki gibi saman, tuz, odun külü, keçi kılı ve çamurdan üretilen kerpiçlerin kullanılmasıyla yapıldığını anlatan Başkan Özgökçe, "Tarihi Van Evleri tıpkı Safranbolu, Erzurum, Mardin, Harran ve Diyarbakır evleri gibi kendine has özel evlerdir. Bu evlerin tanıtımını Türkçe, Kürtçe, Farsça, İngilizce ve Arapça yapacağız" dedi.

İnşa edilen Van evlerinde kadınlar için istihdam alanları oluşturacaklarını ifade eden Başkan Özgökçe, evlerin yapıldığı alanın güzel bir coğrafyaya sahip olduğuna işaret ederek, "Buranın en büyük özelliği Süphan ve Erek Dağları, Van Gölü ve Van Kalesi'nin aynı anda görülebildiği eşsiz bir manzaraya sahip olmasıdır" diye konuştu.